Buscar este blog

martes, 29 de diciembre de 2015

Estrellas rojas gigantes. Mirando con esperanza .


Despedida al año 2015 Año Internacional de la luz

L'Any Internacional de la Llum i les Tecnologies de la Llum (IYL 2015) és una iniciativa global adoptada per les Nacions Unides per donar a conèixer i destacar la importància de la llum en la nostra societat i vida quotidiana, i aproximar a la població en general a les tecnologies associades a la llum i al seu paper en la promoció d'un desenvolupament sostenible. Oferir solucions als problemes de tot el món en àrees com l'energia, l'educació, les comunicacions, la salut i la sostenibilitat són part del resultat de la investigació entorn de la llum.

Per què hi ha estels de diferents colors?
Va preguntà un petit de 9 anys en un taller de Ciència

El color dels estels ens explica sobre la seva edat, la seva vida. Els estels més joves són blaus i els estels més vells tenen un color vermellós. El vells han consumit gairebé tot el seu combustible i, per tant, s'han anat refredant. El color ens informa de la temperatura a la seva superfície.
Cada segon es transformen 700 milions de tones d'hidrogen en cendres d'heli; aquest procés transforma 5 milions de tones de matèria en energia, el que dóna com a resultat que el Sol cada vegada es torna més lleuger.
Els estels ens donen llum al llarg de la vida, que ens arriba en forma d'ones viatgeres. Llum que ens porta una barreja de força, d'energia, de proximitat, de vida. I al llarg d'aquesta vida canvien del blau al vermell, i es converteixen en gegants estels vermells.


I en aquest final de l’any de la llum cal rendir homenatge a la generositat dels estels; solament son objectes celestes, però com  els bons homes i dones donen tot al llarg de la seva vida:  il·luminen  el nostre camí, donen llum a les nostres il·lusions, posen un punt d’esperança quan ens trobem a les fosques, i romanen allà, allà lluny, lluny com estels vermells quan es van. Jo vull rendir homenatge a les persones estimades que hem perdut aquest any, a les desconegudes , no per això menys singulars que ens han deixat. Brillaven i ens donaven cada dia una barreja de bondat, d'afecte, de entrega, de generositat, de rigor, de saviesa i d'amor. Amor de família, de joventut, de grans professionals, d'adolescents, de nens.
I al igual que els estels, romandran sempre a la nostres vides com gegants estels vermells, estels vermells gegants . Sempre miraré al cel i buscaré la vostra llum.
Carmen Diez Calzada
(mi particular homenaje a los fallecidos en el brutal e irracional destrucción del avión en los Alpes el 23 de marzo de 2015)


No hay comentarios: